Kategori: Rødlistet

Innleggene i denne kategorien omhandler arter som regnes som sjeldne og truet i følge Norsk Rødliste av 2010:

Ringmerking av vipeunger

I går ringmerket jeg et kull på tre vipeunger i Billa. De er ikke lett å finne når de først legger seg ned, så det gjelder å være lett på foten og ha øynene med seg. Vipe er rødlistet som sterkt truet art, så det er gledelig at det ser ut til å bli en …

Fortsett å lese

Fotografering av heroringvinge

Det er andre halvdel av juni, og det betyr leting og telling av heroringvinge på enga i Snipen. Jeg har på det meste sett seks individer samtidig, men muligens er det noe høyere antall. En brukbar telling, men likevel noe lavere enn i fjor. Her er bilder som viser noen av individene Til slutt et …

Fortsett å lese

Mørk rutevinge

Jeg har sett flere mørke rutevinger de siste dagene. Godt å se at de holder stand.

Sliten hero

Det er nå langt ut i juli, og tiden er snart ute for heroringvingene på enga. Med brukbart antall vil jeg tro det blir nok en generasjon å se neste år. Her er et bilde av en slitt heroringvinge fra i dag, den ene av to jeg klarte å finne.

Mørk rutevinge 2016

Så fant jeg noen i år også. Mørk rutevinge er rødlistet og er en av artene jeg prøver å lete opp her hvert år. Dette er en av hannene fra i går, 25. juni 2016  

Mer heroringvinge

Det ser ut som det er et bra år for heroringvingene rundt her. Jeg forsøkte meg på en telling og kom til minst 14 individer i går 25. juni. Jeg blir aldri lei av å fotografere dem, så her kommer et bilde til fra noen dager tilbake. Fint å se sølvstripa glitre i sollyset.

Snart kommer solblomen

Solblom har tidligere hatt stor utbredelse i Sør-Norge knyttet til slåtteeng og beitemark, men har gått sterkt tilbake på grunn av gjengroing etter at beiting og slått har tatt slutt. Planten er på Norsk rødliste over utrydningstruede arter. På Finnsrud er det fortsatt noen få eksemplarer igjen, og nå er det like før den blomstrer.

Gjøk i solnedgang

I kveld kom gjøken. Den sendte sine kjente koko-toner over landskapet, og da blir det vårstemning.

Solblom og marimjellerutevinge

Et bilde jeg tok utpå kvelden i dag. Det ga seg ikke å blåse før det nesten var for mørkt til å fotografere. Godt å se at det fortsatt vokser noen solblom på denne plassen, at det satt en marimjellerutevinge på en av dem gjorde jo ingen ting

Heroringvinge i solnedgang

Flyvetiden for heroringvinge nærmer seg slutten, og med dårlig vær i sikte denne uka kan sommeren godt være over for den sjeldne sommerfuglen. Jeg prøvde å lete opp noen eksemplarer som kunne posere for meg i kveld, og kom over denne som satt fint i enga.

Mørk sjarmør

Mørk rutevinge er oppført på lista over truede sommerfugler. derfor er det alltid like gøy når jeg fortsatt oppdager nye individer hvert år her hjemme. Denne hadde tatt turen innom hagen den 3. juli, og det måtte jo fotodokumenteres. Her er noen bilder som viser både over- og undersiden  

Tornskate, hann og ungfugl

Tornskatene hekker i området hver sommer, og det er alltid artig å se ungfuglene i aksjon når de har kommet seg ut av reiret. Med sin høylytte tigging holder de foreldrene i arbeid mye av dagen. Jeg har ringmerket flere unger tidligere, men de voksne har vært vanskelig å fange inn. Denne gang skulle jeg lykkes i …

Fortsett å lese

Tangelveøyenstikker

Dette er tangelveøyenstikker, Onychogomphus forcipatus. Legg merke til den kraftige tangliknende bakparten hos denne hannen, så skjønner du hvorfor den har fått navnet sitt. Arten er tilknyttet sakteflytende elver med sandbunn. Den er oppført på norsk rødliste over truede og sårbare arter i kategorien VU. Det første bildet viser tangelveøyenstikker hann med bytte, det andre bildet …

Fortsett å lese

Juvenil tyrkerdue

Jeg så i øyekroken at det var noe litt utenom det vanlige som satt på strømlinja nede ved ridebanen. I slike situasjoner er det to ting som gjelder, frem med kikkert og kamera med telelinse. Først et dokumentasjonsbilde på langt hold, så kan man nærme seg forsiktig. Det skulle vise seg å være en medgjørlig juvenil tyrkerdue som …

Fortsett å lese

Vepsevåk

Jeg hadde heldigvis kameraet klart da denne vepsevåkhannen kom glidende over tunet for noen dager siden.

Solblom 2014

Det vokser fortsatt noen solblom i nærområdet, men det blir færre for hvert år. Ved sankthanstider er de i full blomstring, og disse bildene tok jeg på formiddagen i dag. Solblom var tidligere en ganske vanlig art i kulturlandskapet, men forringelse av leveområdene gjør at den har gått kraftig tilbake. Den er oppført i Norsk …

Fortsett å lese

Heroringvinge 2014

Det er alltid like hyggelig å se en ny heroringvinge på vingene i Snipen. Rødlistet som sterkt truet, og Eidskogs kommuneart.

Mørk rutevinge på plenen

Jeg hadde startet gressklipperen og kjørt om lag tre meter da jeg så denne mørke rutevingen som fløy mellom hvitkløver og engsoleie på den litt ustelte plenen. Hva gjør man da? Mørk rutevinge er rødlistet som sterkt truet, og det er en stund siden jeg så en slik sist. Det ble en rask tur inn for …

Fortsett å lese

Uskarp vepsevåk

En uskarp vepsevåk fløy visst også over gården en godværsdag her forleden. Den hadde følge av to andre. Jeg skal liksom prøve å ha kameraet liggende klart i tilfelle spennende ting dukker opp, men det var så som så med det denne dagen også. Rakk bare ett bilde før den strøk over hustaket og dro videre.

Lerkefalk 2013

Det har vært lerkefalkhekking i området denne sommeren. Enda hører jeg tiggelyder og kommunikasjon mellom fuglene, og gjennom kikkerten har jeg flere ganger sett voksne falker fange øyenstikkere i lufta. Det virker så elegant og enkelt, nesten som om de plukket bær fra en busk. Lerkefalk er oppført på rødlista i kategori VU, sårbar. Her har jeg …

Fortsett å lese