Kategori: Lydopptak

Kattugla roper

Uglenett og lys fra fullmåne er ingen supergod kombinasjon. Uglene vil mest sannsynlig oppdage nettet, spesielt hvis det i tillegg er en liten bris eller trekk som lager bevegelse i nettmaskene. Men hva gjør man når det er fri og muligheten for en tur i skogen byr seg? Må jo prøve likevel… Så i skumringen …

Fortsett å lese

Uglelyd

Da jeg forsøkte meg på en økt med ringmerking av perleugler på lørdag, fikk jeg høre en av uglene gi fra seg noen ekstra skarpe og kraftfulle lyder. Jeg regner med at dette også er en perleugle, og jeg har hørt noe lignende tidligere, men ikke så kraftig og mye som hos denne. Det er …

Fortsett å lese

Lyden av lerkefalk

Lerkefalkfamilien jeg har skrevet om tidligere har ofte vært å se og høre denne sensommeren. For noen dager siden fløy de igjen rett over hustaket her, og jeg gjorde et lydopptak med mobiltelefonen i farta. Slik hørtes det ut (klikk på linken under): Lydopptak av lerkefalk 31.08.2013

Trekryperens vårsang

En ivrig syngende trekryper fanget min oppmerksomhet da jeg hang opp nye fuglekasser forleden dag. Den flyttet seg fra tre til tre, og hver gang den ankom et nytt tre, ga den fra seg en vakker vårstrofe mens den beveget seg oppover stammen. Jeg gjorde et lydopptak med mobiltelefonen som jeg gjerne deler med andre. Strofen du …

Fortsett å lese

Konglebit i skogen

Mens jeg gikk gjennom tett og høyreist granskog i går, hørte jeg plutselig noen uvanlige strofer langt der oppe i tretoppene. Det eneste jeg kom fram til at det kunne være var konglebit, men jeg klarte ikke å få øye på fuglen. Jeg fisket mobiltelefonen opp av lomma og satte på lydopptakeren for å sikre meg …

Fortsett å lese

Busksanger

Busksanger (Acrocephalus dumetorum) er en fugl i sangerfamilien. Den er ganske sjelden, spesielt i våre områder. Likevel er det funnet en håndfull nå i 2011, der i blant et individ i Eidskog. Funnet ble gjort ved Bråta mellom Matrand og Åbogen. Natten etter var jeg der for å lage et lydopptak av den sjeldne nattsangeren. Opptaket …

Fortsett å lese

Myrsanger

Myrsangeren er en nattsanger som trives i tilknytning til takrørvegetasjon, busker og åkerlandskap i nærheten av vassdrag eller fuktige diker. Den regnes bare som vanlig i Østfold, andre steder finnes den som regel bare sparsomt. I Eidskog dukker den også opp i blant. På nattsangerturer i distriktet har jeg gjort flere observasjoner de siste årene. Myrsangeren er kjent …

Fortsett å lese

Perleugla synger

Perleugle er ikke uvanlig å treffe på i Eidskog. Under de rette forholdene natterstid kan den kjente sangen høres på våren og forsommeren. I 2010 laget jeg et lydopptak av en perleugle som sang ivrig i nærheten av Vintertjern. Syngende perleugle ved Vintertjern 2010 Norsk Ornitologisk Forenings faktaside om perleugle

Hornugleunger

Et Hornuglepar hekket i Snipen sommeren 2010. De fikk etterhvert frem tre unger, og gjennom sommernettene kunne vi høre hvordan ugleungene tigget mat mens foreldrene jaktet smågnagere rundt ved beitene. Det var utpå våren at jeg første gang ble oppmerksom på at noe kunne skje. Jeg så en stor ugle som jaktet, litt typisk for …

Fortsett å lese

Åkerrikse

Åkerrikse var tidligere en vanlig fugl i det gamle norske kulturlandskapet, også her i Eidskog. I takt med effektivisering og omlegging av jordbruket har bestanden av åkerrikse gått kraftig tilbake. Allerede på 1950-tallet var arten nærmest forsvunnet som hekkefugl på store deler av Østlandet. På midten av 1990-tallet var det trolig bare mellom 50-75 syngende …

Fortsett å lese

Rørsanger

Rørsangeren (Acrocephalus scirpaceus) er en fugl i sangerfamilien. Sangen kan høres om natten sommerstid ved sjøer og i kyststrøk med takrørskog. Nessjøen i Eidskog er et slikt sted hvor rørsangere kan slå seg til, og jeg har flere ganger opplevd å høre arten der. Det er ikke lett å fotografere rørsangeren siden den for det meste …

Fortsett å lese