Kategori: Små prosjekter

To gamle slitere

To gamle slitere tar seg en hvil på stabbursveggen. Kanskje veksler de noen ord også, om den gang da…

Vintererler i kassa

Det ble hekking i kassa jeg satt opp for vintererlene. Ungene har blitt så store at de høres godt på utsiden. Det er full fart med mating nå, heldigvis er det godt med insekter så det blir ikke lenge for ungene å vente mellom hver runde.

Ringmerking av vendehalskull

Av de 11 nyklekte vendehalsungene i kassa mi er det åtte som har klart seg. Disse er snart klare til å fly, men først ble de ringmerket i dag. Jammen hadde de vokst mye de siste 12 dagene. En voksen fugl ble sett på matsøk. Den hadde ring og er sannsynligvis den jeg ringmerket tidligere …

Fortsett å lese

Besøk i insekthotellet

Vi har da fått litt besøk i insekthotellet vårt vi lagde i begynnelsen av mai. På en gård som vår, i kulturlandskap og i nærheten av skog, har insektene mange muligheter å velge i når de leter etter krypinn. Derfor blir insekthotellet vår mest for pynt å regne. Men litt aktivitet er det, og det er …

Fortsett å lese

Operasjon løvmeis lever videre

Det ringmerkes løvmeisunger i disse dager. Foreløpig to kull, åtte og tre unger. De tre ved foringsplassen min på Finsrud fikk i tillegg fargering som en del av løvmeisprosjektet i Sør-Fylket.

Vendehals på egg

I vår hang jeg opp to kasser spesielt tilpasset vendehals. På en sjekkerunde for noen dager siden oppdaget jeg fire vendehalsegg i den ene kassa, litt overraskende siden jeg ikke hadde sett noe fugl den siste tiden. En mulighet var at noe kunne ha skjedd og eggene var forlatt. For å finne svaret kontrollerte jeg kassa …

Fortsett å lese

Kontroll av løvmeishekkinger

16. mai ble det tid til sjekk av kasser for å se om det var noen løvmeishekkinger på gang. I tillegg til den ene jeg allerede hadde funnet, viste det seg å være to andre kasser med hekkende løvmeis. Et blåmeispar hadde også  okkupert en av kassene. I kassa med sprekt front var det nå …

Fortsett å lese

Insekthotell

Det tok litt tid, men insekthotellet er nå ferdig og hengt opp. Resultatet synes jeg ble bra. Den utvalgte plassen ble stabbursveggen som vender mot hagen og gårdsplassen. Så er det bare å se om det blir noe trafikk av summende store og små insekter.

Hekkende løvmeis

Tidligere i vår ble løvmeiskassene mine på Finnsrud rensket og gjort klar for eventuelle hekkende løvmeispar. Etter en vellykket hekking med to unger i fjor, var det lov å håpe på positivt resultat i år også. Jeg har observert minst to løvmeiser gjennom hele vinteren, og sånt kan det jo bli unger av om alt klaffer. …

Fortsett å lese

Tomme slaguglekasser

Marius Holmsand og jeg sjekket slaguglekasser i Eidskog den siste dagen i april. Mye frisk luft og fin natur, men ingen slagugle å se.

Bolig for spurveugle

Jeg har hengt ut to nye boliger for spurveugle. Denne gangen ble det kubber som jeg hullet ut med motorsag, da plankekassene mine ikke har gitt rare resultatet de siste årene. Så er det bare å vente. De passet fint inn i miljøet da.

Prøver ny kasse for vintererle

Etter hvert har jeg fått litt erfaring om hvordan vintererla velger sine krypinn her ved bekken.  Nå har jeg konstruert denne enkle kassa og satt den oppunder takutspringet hvor den har holdt til flere ganger tidligere. Sprekken inn på kaldloftet må nemlig tettes nå, har jeg bestemt, og jeg må få opp takrenner. Da forsvinner …

Fortsett å lese

Ny foringsplass i hagen

Det gamle foringsbrettet som Christian og jeg lagde i september 2011 har gjort sitt. Jeg har nå laget et nytt, litt mindre, og i tillegg har jeg tørket og beiset selve stammen det sitter på. Brettet har også blitt flyttet litt da jeg har bygd ut verandaen. Slik ser den ferdige foringsplassen ut, selvgjort er …

Fortsett å lese

Innebygde kasser for tårnseiler

Et stykke opp på låveveggen har jeg laget fem innebygde kasser som er beregnet for tårnseilere. Her ser du to av dem før jeg har montert skillevegg og bakvegg. Øverst blir det lokk slik at jeg kommer til på innsiden dersom det blir unger i kassa som skal ringmerkes. Jeg skal ta flere bilder av de ferdige kassene …

Fortsett å lese

Utsikt fra en kattuglekasse

I dag hang jeg opp en ny kattuglekasse et sted i skogen. Før jeg klatret ned tok jeg dette bildet fra innsiden av kassa gjennom innflygingshullet. Så slik blir altså utsikten for eventuelle ugler som velger å flytte inn. «Boligen» er vestvendt og henger i ei god og stødig furu. Innflygingshullet er omtrent 4,5 meter over bakken. …

Fortsett å lese

Vinterens siste fuglekasser

Nå går det mot slutten for denne vinterens kassebygging. Akkurat hvor mange det har blitt har jeg mista tellinga på i farta, men det er laget både store og små som etter hvert har fått seg en plass i landskapet. Her er en kasse som er spesiallaget for spurveugle. Den har fått et ekstra stykke …

Fortsett å lese

Vintererlekasse?

Etter at foreldrene hadde jobbet med lokking og lirking i flere dager, forlot det første vintererlekullet reiret oppunder takskjegget på sommerstua. I dag var de voksne vinterelene i gang med å fylle reirmateriale i en fuglekasse på stabbursveggen. Kanskje de vurderer å flytte inn her for neste kull? Kassa var egentlig noe jeg laget for tårnseilerne, men …

Fortsett å lese

Påske er såtid

Nå er jeg i nogenlunde rute med alt som skal forkultiveres. For noen dager siden var det paprika, purre og blomkål, i dag var turen kommet til blant annet lavendel og hagesplittblomst. Tradisjonen tro har jeg samlet melkekartonger gjennom vinteren, denne gang de nye 1,75  liters kartongene. Her ble det god plass til mange frø! Lavendelkartongene skal stå i …

Fortsett å lese

Nye kasser i landskapet

Etter noen kvelder med snekring og beising, er det nå mange nye kasser rundt i landskapet her. Det ble en helt ny fuglekassesti, pluss noen ekstra. Her er en av de mange meisekassene. Innflygingshullet på disse hadde diameter på 2,8 og 3,2 cm. Det tok ikke lang tid før flere av dem ble besøkt av nysgjerrige …

Fortsett å lese

Fugleforing i hagen

Den nye foringsplassen har stått oppe noen dager, dekket med forskjellige typer fuglemat. Det tok ikke lang tid før fuglene fant frem, som vanlig er det kjøttmeisene som leder an. I dag var det rundt 100 fugler til sammen på og rundt fuglebrettet. Bjørkefinkene var blant de mest tallrike. Disse er nå på trekk sørover, …

Fortsett å lese