Vintererleunger i naturhagen

Vintererlene er alltid tidlig ute med hekkingen. Ofte er kurtisen i gang før den siste rest av snø er borte, og da høres hannens sterke kvitring rundt omkring på tomta. Han er opptatt av å jage andre hanner unna samtidig som han oppmuntrer hunnen. Vintererlehannens kurtise av hunnen kan du se i dette innlegget. Noen uker senere, som regel i slutten av mai, dukker de første ungene opp. Vintererla hekker i nærheten av rennende vann med brusende stryk. Bak sommerhuset renner bekken ganske stridt på denne tida, en ypperlig plass for vintererlene. Så fort ungene er ute av reiret søker de ned mot vannet og gjemmer seg mellom røtter og steiner mens foreldrene vokter dem nøye. Ungene er ikke enkle å få øye på, og når de voksne varsler om fare står de helt urørlig. Denne dagen så jeg to unger, men det kan ha vært flere som gjemte seg unna. Det var godt å konstantere at nok en vellykket vintererlehekking var unnagjort, og snart er de i gang med kull nummer to. Vintererlene starter så tidlig at de noen ganger kan rekke tre hekkinger i løpet av en sesong dersom forholdene ligger til rette for det. Ganske imponerende…

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.