Enslig gjøkunge

Det er tidlig morgen og kalenderen viser godt ut i september. På en gjerdestaur ved hestebeitet sitter en enslig gjøkunge. Den har akkurat tatt seg noen flyveturer mellom buskene på enga, og det ser ut som den fint klarer å finne seg mat selv. Gjøkungen ser litt skeptisk bort på fotografen som kommer snikende. Det er ikke lett å gjemme seg i det åpne landskapet, så jeg må bare ta de bildene jeg får på lang avstand. Ikke vil jeg forstyrre den for mye heller. Gjøkungen trenger all den energien den kan opparbeide seg i disse dager.

Det er lett å få litt ekstra barmhjertighet med en gjøkungene på denne tiden av året. Sannsynligvis ble den forlatt av sine foreldre allerede i månedskiftet juli-august. Da drar nemlig de voksne gjøkene tilbake til sine områder i det tropiske Afrika, og ungene må finne veien dit på egen hånd senere på høsten. Dette er virkelig et av naturens mysterier. Hvordan kan en enslig gjøkunge finne den lange veien dit, til sine artsfrender, uten å noen gang ha vært der? Man kan bare undres over hvilke instinkter som rører seg i fuglekroppen nå like før den skal ut på den lange reisen sørover.

Legg igjen en kommentar

E-post adressen din vil ikke bli offentliggjort.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.