Vårblåvinge

Vårblåvinge (Celastrina argiolus) er desidert tidligst ute av blåvingene om våren. Allerede i slutten av april kan man treffe på denne arten, og da gjerne langs myrkanter eller i litt åpen skog hvor den trives best. Flyvetiden varer vanligvis ut juni måned. I Norge er vårblåvinge vanlig i lavlandet nord til Trøndelag. lenger nord er det kun gjort enkelte funn. Hos hannen er vingeoversiden blå, ofte med svakt anstrøk av rødt. Den ytterste hvite vingekanten har tynne svarte tverrstreker. Hunnen har små diskflekker og bred, svart kantbord. På oversiden av hunnens bakvinger er det svarte kantflekker. Undersiden er lik hos begge kjønn med blåhvit grunnfarge og blå pigmentering ved vingeroten. Et godt kjennetegn er den uregelmessige plasseringen av de svarte flekkene som mangler tydelig hvit ring, og at arten mangler gulrøde tegninger. Vårblåvinge hører til i familien glansvinger (Lycaenidae).

Det finnes bra med vårblåvinge her hjemme om våren. Med en del luftig lyngskog og rikelig med fuktige myrkanter er forholdene gode. For meg markerer denne arten sammen med grønnstjertvinge starten på dagsommerfuglsesongen.

Legg igjen en kommentar

E-post adressen din vil ikke bli offentliggjort.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.