Åkerrikse

Åkerrikse var tidligere en vanlig fugl i det gamle norske kulturlandskapet, også her i Eidskog. I takt med effektivisering og omlegging av jordbruket har bestanden av åkerrikse gått kraftig tilbake. Allerede på 1950-tallet var arten nærmest forsvunnet som hekkefugl på store deler av Østlandet. På midten av 1990-tallet var det trolig bare mellom 50-75 syngende hanner igjen i hele landet.

Rundt år 2000 økte bestanden noe, og i 2003 ble det registrert omlag 235 syngende hanner. Dessverre avtok denne positive utviklingen raskt igjen fra 2004. Åkerrikse er i dag regnet som direkte truet og står med i stor fare for å bli utryddet her i landet om kort tid. Et realistisk anslag kan være at vi har omlag 50 reproduserende individer i Norge under hekkesesongen. Dessverre er ikke situasjonen for Åkerriksa stort bedre internasjonalt.

Dagens moderne jordbruk skaper problemer på flere måter for åkerriksa. Tidspunktene for slått og moderne utstyr gjør at veldig mange reir og egg blir knust under førsteslåtten. Under annenslåtten drepes mange av fugleungene som har kommet seg gjennom klekkingen. Selve arealutnyttelsen er også annerledes i dag. Tidligere kunne åkerriksa søke tilflukt i bredere åkerkanter eller andre steder, men i dag er mulighetene små for å slippe unna.

Et annet problem er at mange av åkerriksas naturlige hekkehabitater har enten blitt oppdyrket, eller forsvunnet på en eller annen måte. Dette har gjort at den har blitt helt avhengig av å ta i bruk menneskeskapte områder for hekkingen, som kornåkre eller områder med grasproduksjon, med de fatale følger det ofte medfører.

Åkerriksas sang kan enda høres på lyse sommernetter enkelte steder her i Eidskog. Men etter de undersøkelsene jeg selv har gjort er det langt mellom stedene hvor den finnes. I 2010 tok jeg et lydopptak av en syngende åkerrikse på Tobøl. Forhåpentligvis kan vi også høre den igjen til sommeren også.

1 kommentar

    • Anne Moen19. juli 2014 kl 19:26
    • Svar

    Har hatt åkerrikse i snart 2uker. 1km sør for Auli kirke, Nes i Akershus. Moro

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.