Ringmerking av kattugleunger

Siden jeg nå endelig har bestemt meg for å ta ringmerkingslisens må jeg få så mye praksis som mulig fremover. Da Jonas Langbråten inviterte meg på ringmerking av kattugleunger sa jeg så klart ja.

I følge Jonas sine beregninger var uglene nå ca. tre uker gamle, og en etter en ble de fire ungene plukket ut av kassa. Samtidig holdt vi et våkent øye etter de voksne kattuglene som sikkert satt gjemt i nærheten. Noen kattugler kan gå til angrep, og vi ville helst ikke ha de skarpe klørne i bakhodet. Det fikk holde med all myggen som svermet heftig denne kvelden.

Ringene kom etter hvert på, og fuglene ble studert og funnet i god form. Den ene var riktig nok noe mindre enn de andre, men dette er ikke spesielt uvanlig. Småtassene hadde i hvertfall fått krefter i klørne allerede. Så var det tid for å ta noen bilder før ungene forsiktig ble plassert tilbake i uglekassa igjen. Det var både morsomt og lærerikt å få håndtere og observere fuglene på denne måten, og jeg ser frem til neste gang anledningen byr seg.

Selv om den finnes er kattugle regnet som ganske uvanlig i Hedmark. Den er mer vanlig i kystnære strøk og i dalfører med mer utbredt husdyrhold. Voksne individer holder seg som regel til sine territorier året rundt og gjerne livet ut. Siden kattugla er såpass stasjonær er det ved hjelp av ringmerking mulig å følge individer gjennom hele livet. Den eldste kattugla man har fulgt på denne måten i Norge var en hunn som ble 21 år gammel.

Kattugla er en middels stor ugle, 40-46 cm. høy, og med et vingespenn på ca 95-105 cm. Kjønnene er ganske like, men hunnen er som regel litt større. Den er i hovedsak nattaktiv og holder seg i ro om dagen. Da sitter den gjerne stille og godt kamuflert på en grein, tett inntil stammen.

Eggene klekkes etter en rugetid på cirka 29 dager. Ungene begynner å bevege seg ut av redet når de er omtrent 4 uker gamle, og de lærer å fly når de er rundt 7 uker. Foreldrene tar seg av ungene til de er i stand til å skaffe seg tilstrekkelig med mat på egenhånd når de er 4–5 måneder gamle. Utpå høsten må ungfuglene forlate territoriet til foreldrene, og skaffe seg sin egen yngleplass.

Kilder: Norsk Ornitologisk forening og Wikipedia

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.