Toflekket seljebukk

Toflekket seljebukk (Oberea oculata) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den finnes bare på Østlandet, og er ikke veldig vanlig. I går fant jeg fire eksemplarer på samme busk i Snipen.

En middelsstor (15-21 mm), svært slank, mørkgrå trebukk, pronotum oransje med to svarte flekker. Den er lett å kjenne på fargen. Antennene er mørke og tydelig kortere enn kroppen. Hodet er svart, rektangulært sett ovenfra. Pronotum er rektangulært, litt bredere enn langt. Dekkvingene er lange, slanke og parallellsidige, en tanke bredere enn pronotum, skifergrå, tett besatt med svarte flekker. Beina er korte og oransje.

Larvene utvikler seg i levende, tynne greiner og skudd av selje og andre vier-arter. Unge, raskvoksende skudd, for eksempel renninger som kommer opp fra stubber, er foretrukket. Hunnen gnager av skuddet slik at toppen visner, og legger ett egg like under brekken. Larven gnager en 30-40 centimeter lang gang nedover i skuddet. Utviklingen tar to år. De voksne billene finnes i juli-august, og eter av seljas blader.

Kilde: Wikipedia

4 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

  • Britt13. mai 2012 kl 09:42
  • Svar

  Hei,
  kjøpte en plante fra plantasjen i Haugesund for ca 1 1/2 mnd siden, nå har jeg funnet rundt 12 toflekket seljebukker rundt i stuen min .
  Vet du noe om når de komme i planter og tas med inn i hus?
  Noen tips om hva jeg kan gjøre vist jeg finner fler?

 1. Hei Britt. Er du sikker på at det er toflekket seljebukk du har funnet? Ta gjerne et bilde og send meg på mail. Normalt gjør de fleste insekter ingen skade på huset, men det kan være litt ubehagelig en iten stund, selv om de sannsynligvis vil dø/forsvinne ganske fort.

  Hilsen Morten

  • Britt17. mai 2012 kl 20:03
  • Svar

  Hei igjen,
  ja 99,99% sikker på det, har studert den rett før jeg knepper den inni servietten og etterpå. Liker ikke småkryp så ingenting kommer levendes ut her fra hvis de har vert dumme nok å kommet inn.
  Kan se om jeg får knipset et bilde neste gang jeg finner en.
  Den siste uken har jeg funnet maaange, ikke hundre talls men antallet er nok oppi 20-30 nå.
  Fryktelig ubehagelig ja, håper de ikke kommer tilbake.

  • Silje21. mai 2015 kl 16:05
  • Svar

  Hei vi har fanget noe som ser ut som en to flekket seljebukk 🙂 den er litt mer rødaktig i fargen enn de du har bilde av her, ble funnet i Nord Trøndelag 🙂

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.