Flekkmarihand

Flekkmarihand (Dactylorhiza maculata) er en plante i orkidefamilien (marihandfamilien). Den har mange mørke flekker på de grågrønne bladene. Blomstene kan variere en god del i fargene, helt fra ganske mørk rosa med røde tegninger til nesten hvit med lyserosa tegninger.

Flekkmarihand blir rundt 20-40 centimeter høy og den er blant våre mest vanlige orkideer. Den finnes både i fjæra ved havet og oppover i fjellet, fra Lindesnes til Nordkapp. Grunnen til at flekkmarihand er såpass vanlig er at den ikke er så kravstor, verken på habitat eller næringstilgang. Det er likevel vanligst å finne flekkmarihand i kystheiene på Vestlandet og i Nord-Norge. Den kan forveksles med skogmarihand.

Kilde: Wikipedia

2 kommentarer

  • Karin on 4. juli 2011 at 13:22
  • Svar

  Nydelige fotografier.Du er utvilsomt en meget dyktig fotograf! Morsomt å finne slike sider her på nettet.
  Flekkmarihånd finnes det endel av på Totenåsen også, der jeg ofte er på hytta.
  Jeg ser at du har brukt ordet nøysom slik at det har fått motsatt betydning av hva jeg mener det har. Nøysom betyr, ihvertfall her på Toten, å kunne klare seg med lite. Kanskje er det dialektiske forskjeller?
  I all vennlighet,
  Karin N karlstad

 1. Hei Karin, og takk for hyggelig kommentar. Fint at du liker siden min, og du må bare fortsette å besøke den. Du har selvfølgelig helt rett vedrørende betydningen av ordet nøysom, og at det kan misforstås slik jeg har brukt det. Her har det visst gått litt fort i svingene, så jeg skriver det om litt 🙂 I dag fant jeg en plass med flere flekkmarihand. Disse var mer lilla i fargen, og bladene var sterkere flekket (mer kontrast). Skal legge ut et bilde. Fortsatt god sommer!
  Hilsen Morten

Legg igjen en kommentar

E-post adressen din vil ikke bli offentliggjort.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.