Nordflaggermus

Det er ikke bare folk som slapper av på varme sommerdager. I stabbursveggen fant jeg noen flaggermus hengende på rad mellom tømmeret og den gamle kledningsplanken. Plankene har fått føle tidens tann og vridd seg litt i toppen, noe som lager perfekte sprekker for små flaggermus. Her henger de altså, og har det både varmt og trygt, og med god utsikt over gårdstunet.

Tidligere i sommer hadde jeg besøk av Magne Flåten med lyddetektor for flaggermusregistrering. Med slikt utstyr kan man høre hvilke arter som jakter i nattens mulm og mørke. Kort fortalt har hver art sin egen frekvens når de sender ut lyder under insektjakten, så kalt ekkolokalisering. De flyr med munnen åpen og «ser» ved hjelp av lyden de får tilbake fra omgivelsene. Det er kraftige skrik, men som regel hører vi ikke noe til disse lydene fordi de ligger utenfor frekvensområdet for menneskenes hørsel. Dessverre var ikke været all verden når Magne var her, og de fleste flaggermusene holdt seg nok i ro. Men etter en stund hørte vi i hvertfall dvergflaggermus som var ute og jaktet, eller rettere sagt var det lyddetektoren som hørte skrikene fra flaggermusene for oss.

Jeg trodde først det var dvergflaggermus som holdt til i stabbursveggen, men etter å ha forhørt meg litt viser det seg at det er nordflaggermus jeg har tatt bilder av. Da er det i hvertfall to forskjellige arter her om ikke annet. Nordflaggermusa er den vanligste flaggermusarten i Norge.

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.