Konglebit i skogen

Mens jeg gikk gjennom tett og høyreist granskog i går, hørte jeg plutselig noen uvanlige strofer langt der oppe i tretoppene. Det eneste jeg kom fram til at det kunne være var konglebit, men jeg klarte ikke å få øye på fuglen. Jeg fisket mobiltelefonen opp av lomma og satte på lydopptakeren for å sikre meg noen sekunder av fuglesangen slik at jeg kunne sjekke nøyere når jeg kom hjem. Jeg rakk ca. et halvt minutts opptak før den fløy videre.

Og ganske riktig! Det viste seg å være en av konglebitens mange lyder. Konglebit er vanligvis ganske sjelden i disse trakter. Den har sitt kjerneområde lenger nord og øst, for eksempel i Finnmark og Nord-Finland. Men noen år kan vi oppleve såkalte invasjonsår, og 2012 ser ut til å være et slikt år. Konglebiten er en kraftig og stor finkefugl, tydelig større enn dompap, nærmere trostestørrelse. Du kan se bilde av den på denne wikipediasiden, eller lese mer på NOFs faktaside om konglebit. Observasjoner av konglebit i Hedmark rapporteres til LRSK.

Det blir ikke all verdens opptak med mobiltelefonen, men jeg har laget to mp3-filer av dem og lagt de ut her slik at andre også kan høre litt konglebitlyd:

lydopptak av konglebit 1

lydopptak av konglebit 2

2 kommentarer

  • Elin Jansen20. mars 2016 kl 17:52
  • Svar

  Jeg tror jeg har sett Konglebit på hytta i Hurdal flere ganger.
  Har bladd igjennom flere fuglebøker uten å finne den jeg så.. Kunne minne om Grankorsnebb, men jeg mener at den jeg så var enda rødere i fargen.
  Har da søkt på «knall rød fugl» på nett, og kommet fram til at det må være Konglebit. Har ikke fått tatt noen bilder av den, da to av gangene jeg så den var mens jeg kjørte bil, og siste gangen fløy den høyt høyt opp i et grantre..
  Veldig fin fugl! Er den sjelden her på Østlandet?

  Hilsen Elin Jansen

  1. Hei Elin. Det kan være konglebit du har sett, selv om grankorsnebbhannene også er tydelig røde. Konglebit er noe større, og selv om de er ganske sjeldne kan det dukke opp noen her og der. Hos meg har det vært merkbart mer grankorsnebb nå enn de siste par årene. De er veldig lydaktive og flyr mellom grantoppene her.

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.