Rustvingespinner på snø

I går ettermiddag fant jeg denne hårete larven krypende på snøen. Det er en rustvingespinner, altså en sommerfugl, og den hører til blant nattflyene. Larven har nå overvintret og senere skal den forpuppe seg før den går over i sitt siste stadium som voksen sommerfugl. Dette skjer som regel i mai-juni. Da flyr den i ly av nattemørket, mens den gjemmer seg i vegetasjonen om dagen.

rustvingespinner

Her kan du klikke for å se et bilde jeg har tatt av en ferdig utvokst rustvingespinner.

 

6 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

  • Røysing barnehage22. oktober 2014 kl 12:58
  • Svar

  Hei!
  Her i barnehagen har barna funnet en larve som ligner veldig på denne. Vi har tatt den inn i et akvarium, og lagt den der sammen med sand, litt fuktig papir og noen kvister. Vi er selvfølgelig veldig spent på om den kommer til å forpuppe seg. Og hvilken næring trenger den eventuelt.

  1. Hei. Jeg kan ikke svare på om det er samme art uten et bilde. Disse er vanligst å finne på snøen tidlig på våren. Overvintrende larver trenger generelt sett et sted å gjemme seg og kjølige omgivelser for å gå i vinterdvale. Da spiser den heller ikke. Om det er rustvingespinner, så forpupper den seg ikke før til sommeren igjen. Send gjerne et bilde.
   Hilsen Morten

  • terje10. april 2016 kl 10:26
  • Svar

  hei, vi fant en slik på snøen på påskefjellet, tok den med hjem i en matboks med et par salatblader. Etter noen få dager fløy det ut en spyflue da vi åpnet boksen. Trodde først det var en tilfeldighet, men da det samme skjedde neste gang vi åpnet boksen ble vi usikre. Nå ligger det et hårete åmeskall igjen og tre tomme minipupper som vi regner med fluene kom ut av. Og vi som trodde det skulle bli en søt sommerfugl. Istedet tok vi med hjem tre ekle spyfluer. Hvordan er det mulig! hvordan sender vi bilde?

  1. hei! Tja, ikke så godt å si, men på ett eller annet vis må flueeggene eller larvene ha kommet i kontakt med sommerfugllarven. Fluelarvene er rovdyr som gjerne tar en slik larve. De voksne fluene legger egg i kadavre, så det er kanskje ikke så sannsynlig at det har skjedd her?
   Hilsen Morten

  • Benedicte17. april 2017 kl 15:10
  • Svar

  Hei!
  Har funnet en rustvingespinner på snøen, har nå tatt den inn da vi var redde for at den skulle bli mat til fuglene. Har den nå i en bolle med kål, salat etc. Den kryper rundt og har mye energi. Den ville ikke ut her om dagen og lurer på om det er bedre å ha den i bollen på et kjøling rom til den pupper seg inn og sette den ut da. Har du noen tips til hva vi bør gjøre, og om det er best å slippe den ut nå?

  1. Hei, beklager sent svar. Jeg vet ikke hva du valgte å gjøre med den, selv har jeg ikke så mye erfaring med akkurat dette. Jeg lar som oftest dyra klare seg selv ute i naturen så langt det er mulig. Kanskje du kan si noe om hva som skjedde etter hvert?
   Hilsen Morten

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.