Uglelyd

Da jeg forsøkte meg på en økt med ringmerking av perleugler på lørdag, fikk jeg høre en av uglene gi fra seg noen ekstra skarpe og kraftfulle lyder. Jeg regner med at dette også er en perleugle, og jeg har hørt noe lignende tidligere, men ikke så kraftig og mye som hos denne. Det er vanlig at perleuglene kommer med ganske høye, smattende «ekornlyder» når de blir lokket frem fra skogens dyp med perleuglesang fra en høyttaler. Men disse lydene var altså av den mer kraftige sorten. Jeg tok et lydopptak med mobilen som du kan høre ved å trykke på linken under. På lydfila kan du høre den vanlige perleuglesangen fra min høyttaler i bakgrunnen.

Perleugleskrik fra 14. september 2013

Lydanlegget jeg bruker for å spille av uglelyder ved lokking er en bilstereo med cd-spiller koblet til et bilbatteri og en spesialhøyttaler. Slik ser det ut, men batteriet og spilleren ligger i en egen kasse under bruk i tilfelle regn. Høyttaleren tåler en del vannsprut, så den står oppå kassa.

lydanlegg

Et bilde bakfra for å vise koblinger etter at unødvendige ledninger er fjernet. Fra spilleren går svart til minuspolen og rød/gul til plusspolen på batteriet. Jeg har ikke behov for minnestrøm til cd-spilleren, så droppet å montere bryter. Kun montert på polklemmer som settes direkte på batteriet. I tillegg til sikringen i cd-spilleren, er det montert på sikringsholder med sikringer på plussledningene. Ellers valgte jeg bare ett av de fire høyttalerledningsparene som satt på.

lydanlegg-bak

Slik så utgangspunktet ut når det gjaldt ledninger på spilleren:

cdspiller

2 kommentarer

  • Dag10. oktober 2013 kl 18:55
  • Svar

  Hei!

  Denne lyden er helt vanlig når perleugla blir «provosert» med lyd. Hører den ofte når man lokker til seg perleugler ved lokaliteter på vårparten.

  Mvh Dag

  • Marcus T.14. juli 2017 kl 15:34
  • Svar

  Varför inte en kattuggla? Typiska kattuggleskrik.
  Hälsningar från ringmärkare i sverige.

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.