Kattugla roper

Uglenett og lys fra fullmåne er ingen supergod kombinasjon. Uglene vil mest sannsynlig oppdage nettet, spesielt hvis det i tillegg er en liten bris eller trekk som lager bevegelse i nettmaskene. Men hva gjør man når det er fri og muligheten for en tur i skogen byr seg? Må jo prøve likevel… Så i skumringen satt jeg opp nettet mens fullmånen klatret opp på himmelen i øst og temperaturen falt til under null.

fullmåne

Planen var å prøve litt spurveuglelyd på høyttaleren først siden det ikke var helt mørkt enda, men jeg fant ut at lydsporet lå på en CD hjemme på kontoret, omtrent ti minutter unna. Jeg satt i stedet på en annen variant jeg hadde liggende i bilen, et kombinert lydspor med spurveugle og haukugle, mens jeg dro for å hente rett CD.

Tilbake igjen var det fort blitt både mørkere og kaldere, og rimfrosten begynte å sette seg i nettmaskene allerede. Dette lovet ikke godt, men jeg satt likevel på spurveuglelyden før jeg gikk tilbake mot bilen. Der ble jeg stående å vente og lytte, og det tok ikke lang tid før det skjedde noe. En skygge kastet seg ut fra en av de høye furuene i nærheten, med retning mot nettet. Utvilsomt en ugle, og betydelig større enn en spurveugle. Ugla satte seg i en annen høy furu rett ved nettet og høyttaleren. Der ble den sittende et par minutter, skjult blant greinene. Selv om det var månelys, var det ikke så lett å se hva slags ugle det kunne være. Jeg tenkte først på haukugle, siden jeg hadde spilt haukuglelyd bare minutter i forveien. Kikkert hadde jeg ikke tenkt på så seint på kvelden.

Før jeg fikk tenkt ferdig svingte ugla seg på nytt ut i natta, denne gangen i en stor bue ned mot nettet. Men rett før den skulle treffe nettmaskene, tok den en kjapp unnamanøvrering og satte seg heller på toppen av den ene nettstanga. Ikke overraskende var nettet avslørt i månelyset. Fra toppen av stanga begynte ugla å gi fra seg noen kraftige, skarpe lyder, og jeg tok opp en sekvens med mobiltelefonen. Slik hørtes opptaket ut:

Kattuglelyd 20.10.2013 (Female Tawny Owl, Strix aluco)

Dette er lyden av en kattuglehunn, og min første observasjon av kattugle her hjemme i år. Selv om jeg aldri klarte å fange den inn og ringmerke den, var det en flott opplevelse å se silhuetten på toppen av nettstanga og samtidig høre den mektige lyden.

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.