Rustvingespinner

Rustvingespinner (Phragmatobia fuliginosa) er vanlig over hele landet. Flyvetiden er fra juni til begynnelsen av august, i Nord-Norge i juli. Vingespenn 26-38 millimeter. Larvene lever på forskjellige urter og busker. Rustvingespinner trives i de fleste litt åpne biotoper, og den finnes også i fjellet. Den lille, hårete larven kan ofte ses krypende på snøen tidlig om våren. Rustvingespinner tilhører familien nattfly (Noctuidae).

2 kommentarer

    • Olaug Askheim Aas2. desember 2016 kl 16:38
    • Svar

    Er det andre arter utenom rustvingespinneren som har hårete, svarte larver som kryper på snøen på vårvinteren? Jeg har observert slike på snaufjellet, ca 1000 moh og derover i Skåbu i Gudbrandsdalen. Der er mest bjørk- og furuskog i skogbeltet. Jeg kan ikke huske at larvene hadde noen rødfargete striper langs siden, men stripene er trolig vanskelig å få øye på gjennom «ulla»? Er hårene «giftige»?

    1. Hei Olaug. Det er nok en rustvingespinner. Ingen andre lignende er vanlig å finne på snøen på senvinteren, så vidt jeg vet. De jeg har sett krypende på snøen har jeg opplevd som ensfargede mørke. Hårene på spinnerlarver kan føre til irritasjon i huden om man er uheldig. Hvor kraftig reaksjon kan sikkert variere mye, men spesielt farlig er det ikke.

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.