Tre tårnseilerunger

Den 7.  juni fant jeg tre egg i tårnseilerkassa som har innflyvingshull på utsiden av låveveggen, mens selve kassa er på innsiden. Det skulle vise seg at jeg på nytt hadde fått besøk av tårnseilerhunnen som har hekket her to år tidligere.  Jeg kontrollerte ringen hennes 25.juni. Da jeg sjekket var to av ungene ute av egget, og jeg trodde vel at det skulle bli med disse to. Men den tredje var også høyst levende, og etter noen dager var det ikke mulig å se forskjell på dem. Det har tydligvis vært god mattilgang for tårnseilerne denne sommeren. Tre velfødde unger er ikke alltid like vanlig, tror jeg.

I dag var det tid for å ringmerke ungene. Kanskje kommer noen av dem tilbake hit. Det er flere ledige kasser i låveveggen.  Det hekkende paret ser ut til å trives her. En unge i 2016, to i 2017, og tre i 2018.

Tre tårnseileregg 7. juni

 

Kontroll av tårnseiler 25. juni

 

To av tre tårnseilerunger ute av egget 25. juni

 

Tre tårnseilerunger 9. juli

 

Ringmerket tårnseilerunge 9. juli

4 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

  • Nina Danielsen13. juli 2018 kl 21:23
  • Svar

  Jeg har igrunnen trodd at det er taksvaler jeg har hatt under taksteinene på huset, men i fjor var det en unge som datt ned på tappa og det viste seg å være en tårnseiler. Jeg la den opp i takrennen og håpet den skulle klare seg, men desverre fant jeg den død rett etterpå. I år flyr det fugler ut og inn på samme plassen rett over inngangsdøra, men synes det er vanskelig å skille tårnseileren og svalen i farta. Er tårnseileren stedbunden slik at den kommer igjen år etter år?

  • Nina Danielsen13. juli 2018 kl 21:41
  • Svar

  Jeg har i alle år hatt fugler som har hatt reir under taksteina på huset. For noen år siden fant jeg en tårnseiler på bakken. Den var tilsynelatende fullt utviklet, men jeg husker ikke akkurat når tid på sommeren det var. Den kunne ikke lette og til tross for at jeg prøvde å sette den opp i høyden, ble den nok kattemat.
  Jeg har hele tiden trodd det var taksvaler som hadde reir under taksteina, men i fjor fant jeg en tårnseilerunge på trappa. Jeg la den opp i takrenne under der jeg så fuglene fløy inn og ut, men ikke lenge etter fant jeg den død. I år fnt jeg et lite ovalt klekket egg på trappa og lurer på om det er tårnseileren som igjen har reiret seg på taket. Ser du har et par som kommer flere år etter hverandre. Det er vanskelig å se om det er en seiler eller svale i lufta for mitt utrenede øye, men det er nå gøy med fugler uansett.

  • Inger Hauslo20. juli 2018 kl 09:54
  • Svar

  Hei. For en nydelig side dette er. Fant den da jeg googlet denne arten her.

  Så til en liten historie. Jeg måtte avlive en tårnseilerunge her forleden. Den hadde falt ut av redet som lå høyt oppe på en bjelke under taket på inngangspartiet av en kirke.. jeg fant den på graset, opphetet av sola og nesten livløs. Fikk i den noe vann og den kviknet til. Men den så virkelig ut som om den hadd ødelagt åpningsmekanisme av nebbet, klarte ikke helt å gape… høyst sannsynlig falt direkte på steintrapp under.. Det var umulig å legge den tilbake til redet, som jo var så høyt oppe… redet syntes helt tomt, jeg så eller hørte ikke fugleungeskrik eller så noen fuglemor .

  Slik jeg tenker det ble denne lille krabatens skjebne beseglet da den falt ut av redet og jeg ville ikke at den skulle pines i en langsom død… Tror du den på noen måte ville overlevd. Jeg tok den med hjem for å prøve å mate den, men så var det dette med nebbet… og det er jo ingen fugl som vi finner på fuglebrettet så den spiser jo ikke «som andre fugler ?.

  Da jeg leste om arten, må jeg si jeg ble fascinert. Hvor stor er bestanden av disse luftakrobatene, og er arten på tilbakegang som mange andre fuglearter? Vennlig hilsen meg, Inger

  • Inger Hauslo20. juli 2018 kl 10:02
  • Svar

  Hei hei. Nå er jeg spent på om du mottok en Mail fra meg angående en tårnseilerunge, eller om jeg klarte å trykke feil så den forsvant ut i intet… Fint om du gir tilbakemelding. ?

  Men så til en annen sak. I nærheten der jeg bor, svømmer svaner. Noen er merket med nummer jeg har klart å registrere. Hvilke side kan jeg gå inn på for å finne bevegelsene deres.
  Vennlig hilsen Inger

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.