Gjerdesmett

gjerdesmettGjerdesmett (Troglodytes troglodytes) er en av våre aller minste fugler med lengde på 9-10½ centimeter. Bare fuglekonge er mindre, selv om en liten gjerdesmett kan være mindre enn en storvokst fuglekonge. Gjerdesmetten har kort hals og en kort stjert som ofte holdes rett opp. Dette gjør at fuglen ofte får utseende som en liten, rund ball. Jeg har ikke funnet gjerdesmett her i traktene midtvinters, og jeg tror nok arten i all hovedsak må regnes som trekkfugl i Eidskog. Men i god tid før snøen er borte om våren er den tilbake. Andre deler av landet er den mer vanlig som standfugl. Gjerdesmetten er en vanlig fugl og finnes stort sett overalt i nærmiljøet. Problemet er bare å få øye på denne lille, raske krabaten. Den lever mye av livet i tilknytning til busker og kvisthauger i nærheten av bakken, og minner nesten om en liten mus der den kryper omkring på jakt etter insekter og andre småkryp. Sangen derimot er kraftig og markant. En rekke metallisk klingende toner og triller gjentas flittig. Når den blir forstyrret varsler den gjerne med harde zerr! og zekk!, en vanlig lyd å høre siden gjerdesmetten for det meste oppdager oss før vi ser den. Når den blir forstyrret gynger den også ofte opp og ned i raske rykk med kroppen.

Lydspor
NOF faktaside om gjerdesmett

1 kommentar

    • Terje skårdal23. oktober 2012 kl 19:43
    • Svar

    En sånn reddet jeg fra katten i dag. Den hadde kommet seg inn i huset. Gud vet hvordan. Den fløy på alle vinduene, så den er nok litt hjerneskada. Fik den ut etter noen timer og den fløy lykkelig av gårde. Kjetta ble snytt for en liten forrett idag. Var jo knøttliten 🙂

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.